Kolesarjenje vam lahko da neznanski občutek svobode in užitka. Poveča vašo neodvisnost in poznavanje lokalnega okolja ter izboljša dostop do naravnega oz. urbanega okolja. Utegne pa vas tudi navdati z nostalgijo in spomini na vaše kolesarske poti v otroštvu, zlasti pa mladostniško radostjo.

Toda ali poleg splošnega zadovoljstva lahko pripomore tudi k izboljšanju umskih sposobnosti in dobrega počutja? Medtem ko se večina študij osredotoča na vadbo v telovadnici, pa je skupina raziskovalcev želela testirati učinek kolesarjenja v realnih okoliščinah, izven nadzorovanega okolja. Starejše odrasle, starosti 50 in več, so naprosili, da v osmih tednih vsak teden kolesarijo najmanj uro in pol. Udeležence so razdelili na tri skupine: prva je uporabljala običajno kolo s pedali, druga električno kolo, tretja pa je bila primerjalna skupina, kjer so morali izvajati drugo rutinsko vadbo. V obdobju pred in po osmih tednih so merili njihove umske sposobnosti, duševno zdravje in dobro počutje.

Izboljšanje umskega delovanja

Telesna aktivnost naj bi z večjim pretokom krvi do možganov izboljšala umsko delovanje in spodbujala ponovno rast celic, zlasti v področju hipokampusa. To je namreč področje, ki je povezano z našim spominom. Raziskovalci so torej pričakovali, da bo imela večja fizična obremenitev, ki jo za razliko od električnega kolesa z motorjem zahteva običajno kolesarjenje, večje koristi. S pomočjo Stroopovega testa, v katerem so testnim osebam pokazali ime barve, ki je bilo natisnjeno v drugačni barvi – beseda »modra« natisnjena z rdečo barvo. Ti so morali nato imenovati barvo tiska in ne besedo. Tovrstni preizkus pokaže, kako pozorno je lahko nekdo sposoben določiti barvo tiska. Po osmih tednih so ugotovili, da sta obe skupini, ki sta kolesarili, lahko uspešno prezrli napisano besedo, kar kaže na znatno izboljšanje umskega delovanja. Za skupino, kjer niso kolesarili, so potrdili ravno nasprotno.

Napajalnik pedal

Poleg koristi za umske sposobnosti, so raziskovalci pri skupini z električnimi kolesi zaznali tudi izboljšanje duševnega zdravja. V tem oziru v drugi skupini niso zaznali sprememb, čemur lahko pripisujemo lažji in bolj prijetni vožnji z električnim kolesom. Ugotovili so tudi, da so kolesarji z električnim kolesom na teden v povprečju kolesarili dalj časa kot tisti z običajnim kolesom. Veliko jih je kot razlog navedlo, da so si z električnim kolesom upali peljati dlje, saj so se lahko v primeru utrujenosti zanesli na motor, ki bi jim olajšal pot domov.

Zdi se, da električna kolesa predstavljajo potencial za starejše odrasle in njihovo ponoven stik s kolesarjenjem, s pomočjo katerega bodo bolj fizično aktivni na prostem. Mnogim bi tako povečali svojo samostojnost in mobilnost, kar bi seveda bistveno vplivalo na njihovo dobro počutje.

Ta raziskava je del projekta ‘cycle BOOM’ (www.cycleboom.org), ki ga financira raziskovalni svet za strojništvo in fiziko Engineering and Physical Sciences Research Council (EPSRC; https://www.epsrc.ac.uk/) pod okriljem britanskega programa za doživljenjsko zdravje in dobro počutje Lifelong Health and Wellbeing Programme (številka EP/K037242/1). Finančna sredstva za projekt sta prejela spodaj navedena avtorja Tim Jones in Carien van Reekum. Donatorji sredstev nimajo nobenega vpliva na koncept študije, zbiranje podatkov in analizo, odločitev o objavi in pripravo rokopisa. 

Avtorji prispevka: Louise-Ann Leyland, Ben Spencer, Carien van Reekum in Tim Jones

Izbor, prevod in priredba besedila: Monika Dežela Grkman
The Conversation