Mnogi med nami bomo med nakupovanjem živil v času epidemije prišli v stik z največjim številom ljudi. Več ljudi bomo srečali, bolj bomo tvegali prenos virusa. Kako torej med obiskom trgovin ostati varen pred okužbo?

Oseba se lahko okuži, če je izpostavljena določenemu številu delcev virusa, vendar zaenkrat za SARS-CoV-2, ki povzroča COVID-19, natančnega števila teh delcev še ne poznamo. Virusu smo lahko izpostavljeni z vdihavanjem ali dotikanjem površine, kjer so virusni delci, in prenosom teh delcev v usta, nos ali oči.  

Pri kašljanju okužene osebe se ustvarja veliko število kapljic različnih velikosti. Večje se zaradi večje mase na površine uležejo hitreje. Medtem, ko se manjše zaradi nižje mase z zračnimi tokovi lažje prenašajo daleč od okužene osebe. Večje kapljice s seboj prenašajo tudi več virusnih delcev. Čim več virusnim kapljicam boste izpostavljeni, toliko bolj verjetno boste postali okuženi. Od te pa za varnostno razdaljo namreč izhaja pravilo dveh metrov: večje kapljice ne bi smele pristati dlje od dveh metrov.

Večje kapljice bodo pristale na površinah, ljudje, okuženi s COVID-19, pa te površine lahko okužijo tudi z dotikom. Koronavirus lahko na različnih materialih preživi nekaj časa. Na kartonu se lahko ohrani en da, na plastiki in nerjavečem jeklu pa tri dni.

Virus pa razmeroma preprosto tudi uničimo. Detergenti, alkohol, belilo in določena razkužila so se izkazala kot učinkovita sredstva pri inaktivaciji koronavirusov.

Površin, na katerih bodo najverjetneje virusi, se pogosto dotika veliko število ljudi. V trgovini so mesta, kot je nakupovalni voziček ali ročaji košaric, čitalnik kartic s tipkovnico za vnos PIN-a ali samopostrežna blagajna, kjer se lahko nahaja največ virusnih delcev.

Še vedno pa obstajajo različni načini, kako med in po nakupovalnim izletom ostanemo varni pred okužbo.

Ostajanje doma, če je to možno

Vnaprej načrtujte, da bodo vaši odhodi v trgovino manj pogosti, in se po možnosti odločajte raje za dostavo živil na dom. Pred vstopom si nadenite masko ali rokavice. Uporabite čistilne krpice za čiščenje površin vozičkov ali ročajev košaric, če ste jih prinesli s sabo ali pa uporabite tiste, ki jih imajo v trgovini. Med čakanjem na blagajno ohranjajte varno razdaljo dveh metrov med ostalimi ljudmi.

Zadrževanje v trgovini za kratek čas

Čim manj se dotikajte in ne ostajajte predolgo na prehodih, zlasti glavnih. Ohranjajte varnostno razdaljo in ne dotikajte se obraza. Lahko vprašate za pomoč, vendar se, kolikor je mogoče, izogibajte stiku z ostalimi ljudmi.

Minimalni stiki

Samopostrežne blagajne so žarišča virusov, ki se jih je treba izogibati, saj se jih dotika veliko ljudi. Čim bolj se poslužujte plačil z brezstičnimi karticami ali telefonom, zato da se vam ni treba dotikati tipk na POS terminalu.

Umivanje rok

Po plačilu nakupljenih živil in odhodu iz trgovine odstranite in odvrzite rokavice, če ste jih imeli na sebi. Sicer si v sanitarijah trgovin lahko umijete roke ali pa uporabite razkužilo, ki vsebuje med 60 – 95 % alkohola. Nakupovalno košarico tako lahko zložite v vozilo in se odpravite domov. Ko prispete domov, si najprej umijte roke in nato pričnite z zlaganjem stvari. Z nekaterih živil lahko odstranite zunanjo embalažo in jo odvržete, čeprav je malo verjetno, da bo imela površina kateregakoli izdelka dovolj virusa za povzročitev okužbe.

Vse pospravite v hladilnik, zamrzovalnik ali shranjevalne omare in si ponovno umijte roke. Če ste uporabili lastne vrečke, jih odložite na mesto, kjer jih boste imeli pripravljene za naslednji nakup. Če ste med nakupom uporabljali svoj telefon, tudi tega očistite.

Priprava hrane

Zamrzovanje in kuhanje hrane naj bi virus inaktiviralo, čeprav trenutno ni dokazov, da se COVID-19 prenaša s hrano. Pri hrani upoštevajte prakso dobre higiene in se pri kuhanju držite navodil za pripravo. Z vodo temeljito operite sveže sadje in zelenjavo, zlasti če ju boste zaužili surove.

Z razumevanjem, kako se virus prenaša, se lažje zavedamo tveganj, ki smo jim med izolacijo vsakodnevno izpostavljeni. Pomembno je, da o stvareh razmislimo vnaprej in ustrezno pretehtamo možna tveganja in prednosti, preden sprejmemo najboljše odločitve in s tem, tako sebe in druge, ohranjamo varne.

Avtorica prispevka: Lena Ciric

Izbor, prevod in priredba besedila: Monika Dežela Grkman