Odgovor je precej odvisen od samega psa in seveda od tega, kaj je s potovanjem mišljeno.

Večina naših štirinožnih prijateljev res ne mara potovati in tisti, ki s tem načeloma nimajo težav, so se tega morali naučiti. Prevelika drznost v divjini je bila za psa v preteklosti lahko zelo tvegana, zato so večinoma postali previdnejši in si želijo ostati blizu znanemu okolju. Vendar pa psi potovanje lahko dojemajo tudi kot možnost, da bodo našli hrano ali partnerja za parjenje.

Ljubo doma, kdor ga ima

Za pse je popolnoma normalno, da jim domače okolje veliko pomeni, saj imajo tam hrano, vodo in zatočišče. Prav tako jim dom nudi tudi tisto nekaj, kar je zanje še posebej dragoceno, in to je njihova socialna skupina. To so bodisi lahko ostali psi ali pa ljudje, ki jih dobro poznajo oz. z njimi tudi živijo. Večina psov ima po besedah strokovnjakov t.i. »domače območje« in tam se počutijo zadovoljne. V srcu tega domačega območja, ki ga predstavljata lastnikova hiša in vrt, je torej njihov »brlog«, zunaj njega pa njegovo obrobje, ki je lahko sosedov vrt, park čez cesto in ulica. Psi svoje območje lahko prepoznajo tudi z vonjem. Verjetno ste že opazili, kako lulajo po drevesih in uličnih svetilkah ter grebejo po tleh? Na ta način s svojim vonjem označujejo območje.

Veliko ljudi izjemno rado potuje, za pse pa potovanje daleč od doma pomeni tudi več tveganj. Če odtavajo na tuje območje, jih lahko napadejo drugi psi ali obvlada močan posameznik. Po vrnitvi domov jih lahko celo pričaka druga socialna skupina, ki pa jim ni nujno tako naklonjena kot prejšnja.

Potovanje s prijatelji

Ko pse treniramo v njim neznanih območjih, ti radi raziskujejo nove kraje in vonje. Če to počnemo skupaj z njimi ali se jim pridružijo tudi njihovi prijatelji, bodo zaradi tega izjemno veseli. Stvar pa je lahko popolnoma nasprotna, če so pri tovrstnih aktivnostih sami. Za domače pse je gibanje zunaj domačega okolja vznemirljiva izkušnja, ki ponuja vrsto priložnosti za igro, lulanje in kakanje, raziskovanje in hranjenje, spoznavanje novih psov, označevanje teritorija in iskanje partnerja. Če jih torej omenjeno zamika, bodo za potep izkoristili vsakršno priložnost.

Potovanje z avtomobilom – prednosti in slabosti

Številne mlade in odrasle pse, ki niso vajeni vožnje v avtomobilu, lahko obide potovalna slabost. Po drugi strani pa vožnja zanje lahko pomeni val vonjav, srečanje novih psov ali pa zanimiv sprehod v novem območju. Vožnja za psa lahko pomeni neizmerno veselje, vendar se morajo nanjo prej navaditi.

Nekateri jo povezujejo z izletom v park ali na plažo, spet drugi z obiskom veterinarja, s katerim pa žal nimajo vedno najboljših izkušenj. Psi z vonjem čakalnice pri veterinarju razvijejo določeno mero nezaupanja, zato so nekateri veterinarji v svojih klinikah začeli uporabljati pomirjajoče feromone. To so posebni kemični preparati, ki lahko vplivajo na razpoloženje.

Ljubezen do potovanja je torej precej odvisna od posameznega psa in njegovih življenjskih izkušenj, predvsem pa ali potovanje povezuje z veseljem ali strahom.

Navkljub zgodbam iz nekaterih filmov, pa se le redke loteva potovalna mrzlica in želja po odkrivanju sveta. Na koncu dneva so po navadi najsrečnejši ravno doma.

Avtor prispevka: Paul McGreevy

Izbor, prevod in priredba besedila: Monika Dežela Grkman