Kako so narejena cepiva, da lahko uničijo virus? Layla, 7 let.

Hvala Layla, to je zelo pomembno vprašanje, zlasti v tem času, ko si znanstveniki po vsem svetu močno prizadevajo, da bi razvili cepivo, ki bi nas zaščitilo pred koronavirusom.

Znanstveniki poskušajo najti cepivo za številne različne bolezni. Da pa bi razumeli sestavo cepiv, moramo najprej razumeti, zakaj zaradi virusov zbolimo in kako se posebne celice v naših telesih borijo proti okužbam.

Virusi so precej potuhnjeni

Zaradi virusov zbolimo, ker ti napadejo naše celice. Način, kako to deluje, je nekako zapleten. Znanstveniki se moramo izobraževati več let, da ga popolnoma razumemo. Vendar si ga lahko predstavljamo nekako takole.

Virusi v naše celice prodrejo s pomočjo posebnega ključa, ki ustreza ključavnici zunaj naših celic. Ko virus enkrat vstopi v celico, si jo polasti in prisili, da tvori še več virusa, tako da celice postanejo majhne tovarne virusa.

Podobe je ustvarila: Palak Mehta

To za naše celice pomeni precej napora, zaradi česar se začenjamo počutiti bolne. Virus, ki ga proizvajajo tovarne virusa, lahko okužbo razširi po našem telesu, zato smo lahko še bolj bolni. Iz našega telesa pa se lahko razširi in okuži še druge ljudi, tako da zbolijo tudi oni.

Tvoj imunski sistem je tvoja zaščita

Tvoj imunski sistem sestavljajo imunske celice. To so posebne celice, ki živijo po vsem tvojem telesu. Njihova naloga je, da nas ščitijo pred vsakršnim znakom okužbe in v primeru nevarnosti branijo vse ostale celice v našem telesu.

Obstaja več imunskih celic, ki delujejo kot skupina za zaustavitev in celo uničenje virusa. Poznamo dve zelo pomembni vrsti celic: celice B in T.

Podobe je ustvarila: Palak Mehta

Celice B proizvajajo skrivno orožje, ki ga imenujemo protitelesa. Protitelesa so majhni delci oblike Y, ki so neverjetno lepljivi. Prilepijo se po vsem ključu na virusu, tako da ne ustreza več ključavnici na naših celicah. To pa virusu prepreči, da vstopi vanjo in povzroči okužbo.

Če pa virusu kljub temu uspe, da prodre mimo celic B v naše celice, pa se z njimi lahko spopadejo celice T, ki pa so nindže našega imunskega sistema! Uničijo namreč vse celice, ki se okužijo in s tem zaustavijo širitev virusa znotraj našega telesa.

Naše telo je virusom, kot je denimo običajen prehlad, izpostavljeno vsak dan, vendar zaradi njih ne zbolimo vedno, saj nas naše imunske celice lahko zaščitijo. Toda naše imunske celice lahko precej bolje opravljajo svoje delo, če jim je virus poznan.

Če pa se soočimo z novim virusom, kot je na primer koronavirus, pa ga naše imunske celice ne morejo takoj prepoznati. To pa virusu omogoči, da okuži naše celice in povzroči, da zbolimo.

Cepiva naše imunske celice učijo o virusu

Vsa cepiva vsebujejo delček virusa, ki ga naše imunske celice dobijo in pričnejo kazati druga drugi. Naše celice B in T nato prepoznajo ta delček virusa in si ga zapomnijo, včasih celo za več let.

Podobe je ustvarila: Palak Mehta

Ko naslednjič ta virus opazimo, ga naše imunske celice takoj prepoznajo in ukrepajo.

Upam Layla, da ta odgovor zadošča tvojemu vprašanju. Tvoj imunski sistem je močna obramba, ki te vsak dan ščiti pred okužbami. Včasih pa potrebuje nekaj pomoči cepiva, zlasti ko se sooči z novim, še nepoznanim virusom.

Avtorici prispevka: Kylie Quinn in Palak Mehta.

Izbor, prevod in priredba besedila: Monika Dežela Grkman

The Conversation