Opomba urednika: Svetovna zdravstvena organizacija je izjavila, da je stopnja umrljivosti zaradi bolezni, ki jo povzroča novi koronavirus, višja kot pri gripi. Od 4. marca 2020 so v ZDA poročali o devetih žrtvah. Brian Labus, strokovnjak za javno zdravje, nam je zagotovil nekaj ključnih varnostnih ukrepov, od razkužil do shranjevanja hrane in zalog.

Kaj lahko storim, da ne pride do okužbe

Ko ljudje zbolijo za boleznijo dihal, kot je COVID-19, pri tem s kašljanjem ali kihanjem v zrak sproščajo delce. Če kdo v vaši bližini kašlja, bo virus zlahka pristal na vaših očeh, nosu ali ustih. Ti delci potujejo le približno 1,8 metra in hitro padejo na površino. Vendar pa pristanejo na površinah, ki se jih neprestano dotikamo, kot so ograje, okrogle kljuke na vratih, gumbi na dvigalih ali kovinski drogovi na podzemnih železnicah. Povprečen človek se obraza dotakne 23-krat na uro, približno polovica teh dotikov je po ustih, očeh in nosu, ki so mukozne površine za okužbo z virusom COVID-19.

Strokovnjaki za javno zdravje neprestano opozarjamo, da je pravilno umivanje rok najboljši način, da sebe zaščitimo pred vrsto bolezni, vključno z boleznijo COVID-19. Nedvomno je umivanje rok priporočljivo, razkužila z najmanj 60-odstotno koncentracijo alkohola pa so lahko učinkovita alternativa milu in vodi, v kolikor vaše roke niso vidno umazane.  

Je čiščenje površin kljub temu najlažji ukrep?

Pravzaprav ne. Strokovnjaki za javno zdravje ne razumejo v celoti vloge, ki jo imajo te površine pri prenašanju bolezni, kajti z virusom, ki je neposredno pristal na vašem telesu, se še vedno okužite.

Prav tako ne vemo, kako dolgo koronavirus, ki povzroča COVID-19, lahko na trših površinah preživi, čeprav ostali koronavirusi na površinah, kot so ograje na stopniščih, preživijo tudi do devet dni.

Z rednim čiščenjem se virus, s katerim je bolna oseba kontaminirala površino, lahko odstrani, na primer če gre za bolno osebo v vašem gospodinjstvu. V takšnem primeru je pomembna uporaba dezinfekcijskega sredstva, ki učinkovito deluje proti virusu COVID-19. Čeprav določeni izdelki proti koronavirusu COVID-19  še niso bili preizkušeni, pa obstaja vrsta izdelkov, ki so učinkoviti pri virusih iz družine koronavirusov. Priporočila za čiščenje z »naravnimi« produkti, kot je kis, so priljubljen na socialnih omrežjih, vendar dokaza o njihovem dejanskem delovanju ni.

Pomembno je, da izdelke uporabljate v skladu z navodili, kar običajno pomeni, da površino nekaj časa, največkrat več minut, pustite vlažno. Če površino zgolj obrišete z izdelkom, to praviloma ne uniči virusa.

Skratka, vsakodnevno čiščenje vseh površin, ki se jih dotikate, ni mogoče, zato je umivanje rok še vedno najboljša obramba proti bolezni COVID-19.

Kaj pa nošenje zaščitnih obraznih mask?

Da bi se zaščitili pred boleznijo COVID-19, so se ljudje zatekli k nošenju obraznih mask, ki pa ne predstavljajo nič drugega kot napačen občutek varnosti uporabnika. Maske, ki so bile splošno dostopne v lekarnah, trgovskih centrih in trgovinah z gradbenim materialom, so bile učinkovite pri izločanju večjih delcev kot je prah. Problem pri delcih, ki nosijo virus COVID-19, je da so majhni in zlahka prodrejo skozi zaščitne in kirurške maske. Te maske so sicer priporočljive, če smo okuženi mi in virusa ne želimo prenašati na ostale – podobno kot kašljanje v robec – ne morejo pa nas zaščiti pred ostalimi bolnimi ljudmi.

Maske z oznako N95, ki izločijo 95 odstotkov majhnih delcev virusa, uporabljajo v zdravstvenih ustanovah, kjer zdravstveno osebje ščitijo pred izpostavljenostjo boleznim dihal. Zaščito nudijo samo takrat, kadar jih pravilno nosimo. Zahtevajo posebno testiranje, kjer je zagotovljena ustrezna zatesnitev okrog obraza, zato da ne prepušča zraka, kar bi lahko ogrozilo namen same zaščitne maske.

Ljudje se morajo pri odstranjevanju maske držati navodil, saj se z izločenimi virusnimi delci na maski lahko okužijo. Še tako kakovostna maska bo z nepravilno uporabo, neustrezno odstranitvijo maske z obraza, polaganjem maske v žep in njeno kasnejša ponovno uporabo popolnoma neučinkovita.

Ali je kopičenje hrane in zalog smiselno?

Za splošno pripravljenost v primeru izrednega stanja velja tridnevna zaloga hrane in vode. S tem se zaščitimo, če pride do prekinitev oskrbe z vodo ali dobav.

Gre za sicer priporočljiv splošen nasvet, vendar vam v primeru izbruha bolezni ne pomaga veliko. COVID-19 ne bo povzročil enake škode naši infrastrukturi, kot jo lahko pričakujemo po potresu, neurju ali tornadu, zato se nanj ni smiselno pripravljati na enak način. Če vas torej skrbi, da boste ostali brez toaletnega papirja, ni razloga za nakup 50 paketov.

Karantena, ki so jo izvedli v kitajskem mestu Wuhan, je malo verjetna, saj ne bo preprečila nadaljnjega širjenja bolezni po svetu. Pripraviti pa se je treba na manjše motnje v vašem vsakodnevnem življenju. V primeru, da zbolite vi ali vaš družinski član, se morate pripraviti na to, da doma nekaj dni ne boste smeli zapustiti. V takšnem primeru je dobro, da imate nekaj zalog osnovnih življenjskih potrebščin, vključno s hrano in zdravili.

Če zbolite, je obisk živilske trgovine, kjer bodo bolezni izpostavljani tudi ostali ljudje, zadnje kar si želite storiti. Prav tako ne smete čakati, da vam zaloge vaših zdravil poidejo, saj bo vaša lekarna lahko nekaj dni zaprta zaradi obolelih zaposlenih. Pripraviti se morate tudi na začasno zaprtje šol ali vrtcev. Vsekakor pa po nekih drastičnih ukrepih ne posegajte. Uporabite zdravo pamet in življenje vam bo v primeru, če zbolite vi ali vaši najbližji, veliko lažje.

Avtor prispevka: Brian Labus

Izbor, prevod in priredba besedila: Monika Dežela Grkman
The Conversation