Ta prispevek gotovo berete ob skodelici kave, kajneda? Kava velja za eno najbolj priljubljenih pijač na svetu – vsaj večinoma. Američani popijejo več kave kot gaziranih pijač, sadnih sokov in čaja skupaj.

Kako priljubljena je pravzaprav kava? Ko je na dan prišla vest, da sta princ Harry in Meghan za svoj novi dom izbrala Kanado, jima je kanadski kavni gigant Tim Hortons kot posebno vabilo ponudil doživljenjsko brezplačno kavo.

Glede na njeno priljubljenost pa je presenetljivo, koliko zmede je povezane s tem vročim, temnim napitkom in njegovim učinkovanjem na človeško telo.

Kavne sestavine

Glavne biološko aktivne sestavine v kavi so kofein (poživilo) in serija antioksidantov. Kaj vemo o učinkovanju kofeina in antioksidantov na naše telo? Osnove so precej enostavne, težava je v podrobnostih in ohlapnih domnevah o tem, kako nam kava lahko koristi ali škoduje.

Poživljajoče lastnosti kofeina pomenijo, da lahko računate na skodelico kave, ki vas bo zbudila. Dejansko je kava ali vsaj kofein, ki ga vsebuje, najbolj pogosto uporabljena psihoaktivna snov na svetu. Deluje kot poživilo, vsaj delno, saj zavira adenozin, ki spodbuja spanje, pri vezavi na njegov receptor.

Kofein in adenozin imata podobni sestavi obroča. Kofein prevzame molekularno mimiko, ki nadomešča in zavira adenozinski receptor, zaradi česar preprečuje naravno telesno sposobnost počitka, ko je utrujeno.

Ta zaviralni učinek je tudi razlog, da prevelika količina kave povzroča živčnost ali nespečnost. Utrujenost lahko preložimo samo tako dolgo, dokler telesni regulativni sistemi ne odpovejo, kar vodi do preprostih stvari, kot je nervoza, ali pa resnejših, kot je tesnoba ali nespečnost. Pogoste so tudi komplikacije. Že pred več kot 100 leti so odkrili povezavo med pitjem kave in nespečnostjo.

Edinstveni odzivi

Različni ljudje se različno odzivajo na kofein. K tem razlikam nekaj pripomorejo različne oblike adenozinskega receptorja, molekule, na katero se kofein veže in zavira. Nekaj prispevajo tudi genetske razlike.

Obstajajo posamezniki, ki kofeina ne prebavijo, in jim pijače, kot je kava, lahko povzročijo resne zdravstvene težave. Pa vendar, če se oddaljimo od teh skrajnosti, obstajajo razlike glede na to, kako se odzovemo na to skodelico kave. In kot je značilno za večino bioloških procesov, je ta razlika posledica okolja, našega uživanja kave v preteklosti, genetike in iskreno rečeno, čistega naključja.

Kava je za nas mikavna zaradi njenega občutka opojnosti, kar pa ne pomeni, da je kofein biološko najbolj zanimiv element dobre skodelice kave.

Ko so proučevali podgane, so ugotovili, da kofein sprošča rahlo krčenje mišic, zato je možno, da kofein neposredno spodbuja delovanje črevesa. Spet druge študije so pokazale, da ima brezkofeinska kava enako močan učinek na delovanje črevesa kot običajna kava, kar kaže na bolj zapleten mehanizem, vključno z drugimi molekulami v kavi.

Blagodejni učinki antioksidantov

Kaj pa antioksidanti v kavi in opojnost, ki jih obdaja? Stvari se začnejo dogajati zelo preprosto. Prebavni procesi ustvarjajo energijo, nujno za življenje, prav tako pa tudi odpadne snovi v obliki oksidiranih molekul, ki lahko same sebi ali ostalim molekulam predstavljajo škodo.

Antioksidanti so široka skupina molekul, ki lahko te škodljive odpadke sčistijo. Vsi organizmi proizvajajo antioksidante kot del njihovega metaboličnega ravnovesja. Nejasno je, ali popestritev naše prehrane z dodatnimi antioksidanti lahko poveča to naravno obrambo, kar pa ni zaustavilo različnih špekulacij. Antioksidante povezujejo praktično že z vsem, tudi prezgodnjo ejakulacijo.

Ali je katera od trditev o pozitivnih učinkih utemeljena? Presenetljivo je odgovor ponovno odmeven »mogoče«.

Kava in rak

Kava ne pozdravi raka, vendar lahko pomaga, da ga preprečimo, kakor tudi ostale bolezni. Del odgovora na vprašanje o povezavi kave z rakom zahteva postavitev novega: kaj pravzaprav je rak?

Najenostavnejša razlaga je, da je rak nenadzorovana rast celic, ki v bistvu pomeni uravnavanje genov, ki so ali niso aktivno izraženi. Moja raziskovalna skupina proučuje uravnavanje genov in lahko vam povem, da celo še tako dobra kava ali odmerek kofeina ne bo pripravila genov, ki so izklopljeni ali napačno vklopljeni, da nenadoma začnejo upoštevati pravila.

Antioksidanti v kavi imajo dejansko učinek premagovanja raka. Poudariti je treba, da antioksidanti zdravijo poškodovane celice. Pomagajo pri zmanjšanju mutacij DNA, rak pa je ravno posledica mutacij, zaradi česar lahko pride do nenadzorovanih genov.

Raziskave kažejo, da uživanje kave preprečuje nastanek raka pri podganah. Na podlagi drugih raziskav so ugotovili tudi, da je uživanje kave povezano z manjšimi stopnjami nekaterih oblik raka.

Zanimivo je, da pitje kave povezujejo tudi z manjšimi stopnjami drugih bolezni. Pogosto pitje kave namreč zmanjšuje možnost nastanka Parkinsonove bolezni in nekaterih drugih oblik demence.

Presenetljive so tudi ugotovitve v najmanj eni od študij miši in celične kulture, ki kažejo, da zaščito nudi kombinacija kofeina in antioksidantov v kavi.  

Pogosto pitje kave povezujejo tudi z nižjimi stopnjami obolelosti za diabetesom tipa 2. Kompleksnost, kombinirani učinki in razlike med posamezniki pa kot kaže vplivajo na vse bolezni.

Kaj lahko torej na koncu povemo o biološki strukturi kave? No, kot povem tudi svojim študentom, je stvar zapletena.

Nedvomno pa večina od nas že ve, da nanjo lahko nedvomno računamo, če se zjutraj želimo prebuditi.

Avtor prispevka: Thomas Merritt

Izbor, prevod in priredba besedila: Monika Dežela Grkman

The Conversation