Kako je lahko z velikim pokom nastalo vesolje, medtem ko imajo močne eksplozije praviloma uničujoč učinek? – Tristan S., 8 let, Newark, Delaware

Predstavljaj si, da si pri igri šaha popolnoma ravna šahovska figura na popolnoma ravni in gromozanski šahovnici. Nekega dne se ozreš naokrog in se vprašaš: Kako sem pristal tu? Od kod je prišla ta šahovnica? Kako se je vse začelo? V roke vzameš teleskop in začneš raziskovati tvoje vesolje, šahovnico…

Kaj ugotoviš? Tvoje vesolje, šahovnica, postaja vedno večja. In čez nekaj časa še večja! Šahovnica se širi v vse smeri, kamor pogledaš. Kolikor veš, ni ničesar, kar bi to širjenje lahko povzročalo – kot se zdi je to v njeni naravi.

Toda, počakaj trenutek. Če postaja vedno večja in večja, to pomeni, da je bila v preteklosti manjša in še manjša. Nekoč, že dolgo nazaj, na samem začetku, je morala biti tako majhna, da je bila neskončno majhna.

Pa poglejmo, kaj se je potem dogajalo. Na samem začetku tvojega vesolja je bila šahovnica neskončno majhna in se je potem širila, postajala je vedno večja in večja, dokler se nisi nekega dne odločil, da začneš raziskovati naravo šahovskega vesolja. Ves material v vesolju – torej vsi delci, ki sestavljajo tebe in vse drugo – so se začeli tesno skupaj in se po določenem času začeli širiti.

Naše vesolje deluje na popolnoma enak način. Ko astronomi, kot sem jaz, opazujemo daljne galaksije, vidimo, da se te oddaljujejo. Vesolje je bilo na začetku kot kaže zelo majhno in se vse od takrat širi. Znanstveniki zdaj vedo, da se ne širi samo vesolje, temveč se povečuje tudi hitrost njegovega širjenja.

Ta skrivnostni učinek znanstveniki imenujejo učinek temne energije, čeprav kaj več o njem ne vemo.

Astronomi opazujejo tudi pojav, ki ga imenujemo kozmično mikrovalovno sevanje ozadja. Gre za zelo nizko raven energije, ki obstaja v vsem vesolju. Meritve kažejo, da je naše vesolje staro 13,8  milijarde let, kar je precej, precej več od obstoja človeka in približno trikrat več od obstoja planeta Zemlje.

Dogodek, ki je povzročil začetek našega vesolja, astronomi imenujejo veliki pok. Številni ljudje ob besedi »veliki pok« pomislijo na velikansko eksplozijo, podobno sprožitvi bombe. Toda veliki pok ni bila eksplozija, ki je povzročila uničenje stvari. Bil je nastanek našega vesolja, začetek tako prostora kot časa. Bolj kot eksploziji pa je bil podoben zelo hitremu širjenju, zaradi česar je vesolje rastlo in rastlo.

Širjenje se razlikuje od eksplozije, ki jo povzročajo stvari, kot so kemijske reakcije ali katastrofalni udarci.

Eksplozije povzročijo prenos energije z enega mesta na drugo, po navadi je te energije ogromno. Energija je med velikim pokom namesto tega potovala po vesolju, se širila, premikala z vso silo, se sčasoma še bolj širila, saj se je sčasoma širilo tudi vesolje.

Veliki pok dojemajte bolj kot množično širjenje in ne kot uničujočo eksplozijo.

Če se vrnemo v vesolje s šahovnico je »veliki pok« bolj podoben začetku vsega. Pomeni namreč začetek širjenja šahovnice.

Pomembno se je zavedati, da »pred« velikim pokom ni bilo ne prostora ne časa. Po omenjeni analogiji šahovnice lahko s šahovsko uro merite čas od začetka igre, medtem ko pred začetkom igre ura ni tekla. Pred začetkom igre pa vesolje s šahovnico ni obstajalo, prav tako tudi ne prostor šahovnice. Pri pojmu »pred« je treba biti v tem kontekstu previden, saj čas pred velikim pokom sploh še ni obstajal.

Prav tako se oklepaš ideje, da se vesolje ne širi »v nekaj«, kajti kolikor vemo je bil veliki pok začetek tako časa kot prostora. Zveni precej zmedeno, tega se zavedam!

Astronomi nismo popolnoma prepričani, kaj je povzročilo veliki pok. Proučujemo zgolj ugotovitve in spoznavamo začetek vesolja. Vemo, da je bilo izjemno majhno in da je postajalo vse večje, vemo pa tudi, da je nastalo pred 13.8 milijardami let.

Kaj je povzročilo našo igro šaha? To je eno najglobljih vprašanj, ki si ga lahko kdorkoli postavi.

Avtor prispevka: Michael Lam

Izbor, prevod in priredba besedila: Monika Dežela Grkman